تعرف علي القرنفل فوائد واضرار التخطي إلى المحتوى الرئيسي

مميزة

كل ما يخص الخروب وفوائده التي لم تعرف عنها من قبل

كل ما يخص الخروب وفوائده التي لم تعرف عنها من قبل  في هذه المقاله سنتعرف علي كل ما يخص الخروب وفوائده التي لم تعرف عنها من قبل فتابعوا معنا.. لينك الفيديو:https://www.youtube.com/watch?v=OATwTLnvfMY&t=40s ملحوظه: تتوفر المقاله باللغتين العربيه والأنجليزيه العربيه باول المقاله والانجليزيه بأسفلها. Note: The article is available in Arabic and English in Arabic at the beginning of the article and in English below. _ما هو الخروب ينتمي الخروب أو الخرنوب (Carob) إلى عائلة البازلاء، وهو عبارة عن شجرة دائمة الخضرة، ويتم استهلاك الخروب المجفف إما  بذورًا أو عصيرًا، كما يستخدم الخروب ومسحوق الخروب في صناعة العديد من المخبوزات والوجبات الخفيفة، كما ويعد الخروب بديلًا للكاكاو والقهوة. _فوائد الخروب - تعزيز عملية الهضم وعلاج الإسهال تناول الخروب بانتظام يساعد في تعزيز صحة الجهاز الهضمي، بفضل احتواء الخروب على مادة العفص التي تعزز إفراز هرمونات الجهاز الهضمي وتعزز عملية الهضم والامتصاص في الجسم. كما وتعرف المواد الغنية بمادة العفص بكونها مواد مضادة للإسهال، ...

تعرف علي القرنفل فوائد واضرار

 تعرف علي القرنفل فوائد واضرار


في هذه المقاله سنتحدث عن فوائد القرنفل وأضراره الخ.. فتابعوا معنا حتي النهايه

لينك الفيديو:https://www.youtube.com/watch?v=gXOagCRVnsI

ملحوظه: تتوفر المقاله باللغتين العربيه والأنجليزيه العربيه باول المقاله والانجليزيه بأسفلها.

Note: The article is available in Arabic and English in Arabic at the beginning of the article and in English below.


 _ماهو القرنفل

القرنفل هو براعم زهور شجرة القرنفل، موطنها الأصلي إندونيسيا. وهي شجرة دائمة الخضرة من عائلة نبات الآس. يعتبر القرنفل من التوابل العطرية القوية. وهو من التوابل الشعبية المعروفة في جميع أنحاء العالم. نظراً لفوائد القرنفل المتعددة والمتنوعة، فإن استخداماته كذلك متنوعة.

عُرفت شجرة القرنفل العطرية لأول مرة في جزر مالوكو في إندونيسيا، ولا تزال منتجاً رئيسياً في إندونيسيا. اليوم، يلي إندونيسيا في إنتاج القرنفل مدغشقر وسريلانكا والهند وتنزانيا وزنجبار وغيرها من المناطق الاستوائية الساخنة. 

الاندونيسيون هم المستهلكون الرئيسيون للقرنفل، إذ يستهلكون نحو 50% من الإنتاج العالمي، ولا يستخدمونه في الطهي والشراب فحسب، بل للتدخين أيضاً، فالسجائر بنكهة القرنفل منتشرة جداً في إندونيسيا، وتفوح رائحتها الشبيهة برائحة البخور في جميع الأماكن في هذا البلد.

 

_فوائد القرنفل الصحية

يُعد القرنفل أحد التوابل المستخدمة لإضافة النكهة للعديد من الوصفات، واشتُهر كونه مسكن للآلام وخاصة آلام الأسنان، ولا تقتصر فائدته على ذلك فهو له العديد من الفوائد، أبرزها الآتي:

1. المساعدة في الوقاية من الالتهابات ويقوي المناعة

تبين أن القرنفل قد يُساعد في علاج العديد من الالتهابات بسبب احتوائه على مضادات أكسدة (Antioxidants) قوية تدعى الفينولات (Phenols)، والتي تعمل على محاربة الجذور الحرة.

من أبرز التهابات والأمراض التي يُساهم القرنفل في مكافحتها هي الآتية:

  • التهابات المفاصل والروماتيزم، ويتم ذلك بتدليك زيت القرنفل على العضلات.
  • علاج التهابات العين المُعدية، ولكن لا يُنصح استخدامه على العين دون استشارة الطبيب.
  • السرطانات، وخاصةً سرطانات الجهاز الهضمي، ويتم ذلك بتناول القرنفل بكميات مناسبة.

2. تعزيز صحة الجهاز التنفسي

يساعد القرنفل الجهاز التنفسي على ما يأتي:

  • الوقاية من التهابات الجهاز التنفسي العلوي، والتخفيف من أعراضها.
  • الوقاية من أمراض الجهاز التنفسي الناتجة عن نزلات البرد (Common cold)، والإنفلونزا، والسعال، والزكام، والربو.
  • الوقاية من التهابات القصبة الهوائية، والتهاب الجيوب الأنفية.
  • طرد البلغم والتخلص منه سريعًا.

3. المساعدة في علاج وتسكين آلام الأسنان واللثة

من أكثر فوائد القرنفل شيوعًا هو دوره في تسكين آلام الأسنان، فبالإضافة إلى كونه مطهر ومضاد للجراثيم فهو يحتوي على زيت اليوجينول (Eugenol) والذي يعمل عمل المخدر.

وذلك من خلال إضافة القليل من زيت القرنفل على قطعة قطن ووضعها على مكان الألم عندها ستبدأ نتيجة التسكين الفورية.

إلى جانب ذلك فإنه يتم استخدامه أيضًا لإزالة رائحة الفم الكريهة.

4. تعزيز صحة الجهاز الهضمي

وُجد أن القرنفل يساعد الجهاز الهضمي على ما يأتي:

  • تسهيل عملية الهضم.
  • طرد الغازات.
  • تخفيف القيء.
  • تخفيف آلام المعدة.
  • علاج الإسهال.
  • تقليل خطر الإصابة بقرحة المعدة، والمساعدة على التئامها إن كانت موجودة.

5. تعزيز الصحة الجنسية

حيث وُجد أن القرنفل له دور في علاج القذف السريع، وذلك عن طريق تقليل سرعة الوصول للنشوة الجنسية لدى الرجل.

6. المساهمة في تنظيم مستويات سكر الدم

وُجد أن القرنفل يساعد على تنظيم مستويات سكر الدم لدى مرضى السكري، وبالتالي التقليل من خطر إصابتهم بالمضاعفات المختلفة.

7. المساهمة في تحسين وظائف الكبد

إن مضاد الأكسدة الأوجينول الموجود في القرنفل يجعله مُساعد جيد في تحسين وظائف الكبد، إضافةً لفائدته في تقليل خطر الإصابة بتليف الكبد وأمراض الكبد الدهنية.

 

_العناصر الغذائية في القرنفل

يحتوي القرنفل على العديد من العناصر الغذائية، وأهمها الآتي:

  • فيتامين ك (Vitamin K).
  • فيتامين ج (Vitamin C).
  • فيتامين أ (Vitamin A).
  • الحديد.
  • المغنيسيوم.
  • الفسفور.
  • الصوديوم.
  • الكالسيوم.
  • البوتاسيوم.
  • المنغنيز.

 

_أضرار القرنفل ومحاذير استخدامه

أضرار القرنفل موجودة على الرغم من الفوائد العديدة لها والتي تشمل:

1. الحساسية

يحتوي القرنفل على مادة الإيجنول (Eugenol) الذي يتفاعل مع بروتينات الجسم مسببًا الحساسية، يجب مراجعة الطبيب فور ظهور أي من أعراض هذه الحساسية والتي تشمل:

  • حمى.
  • صعوبة في التنفس.
  • انتفاخ في الوجه أو الشفاه أو اللسان أو الحلق.

ويجدر التنويه إلى أنه يتعرض الأشخاص الذين يعملون في مصانع البهارات إلى صعوبة في التنفس إثر استنشاقهم للقرنفل بجرعات عالية. 

2. التسمم

يُسبب القرنفل وزيته التسمم عند الأطفال، حيث قد يؤدي هذا التسمم إلى تلف في الكبد أو الإصابة بالنوبات أو اضطراب في سوائل الجسم. 

3. النزيف

بسبب احتواء القرنفل على مادة الإيجنول التي تعمل على تبطيء أو وقف عمل عوامل التخثر، يزيد تناوله من فرصة الإصابة بالنزيف خصوصًا عند الأشخاص المصابين فيه أصلًا، لذا ينصح تجنب استخدامه قبل أي عملية جراحية أسبوعين على الأقل. 

4. خفض نسبة السكر في الدم

تعمل بعض المواد الكيميائية الموجودة في القرنفل على خفض نسبة السكر في الدم لذا يجب الانتباه إلى نسبته ومتابعتها عند استخدام القرنفل.

5. مشكلات في التنفس

يزيد القرنفل من صعوبة التنفس كما أنه قد يُحدث مشكلات في الرئة عند حقنه عبر الوريد ويُعد غير آمن بهذه الطريقة. 

6. التفاعل مع بعض الأدوية

قد تنتج أضرار القرنفل نتيجة تفاعله مع أدوية أخرى، ويعتقد بأن القرنفل يعمل على تبطيء عوامل التخثر مما يزيد من فرصة النزيف لذا قد يتعارض مع الأدوية التي تقوم بنفس العمل والتي تشمل: الأسبرين، والكلوبيدوغريل (Clopidogrel)، والإينوكسابارين (Enoxaparin)، والوارفرين.

 

_أضرار أخرى للقرنفل

لا تقتصر أضرار القرنفل على ما تم ذكره، بل قد يتعداه ليشمل الآتي عند استخدامه على الجلد:

  • مشكلات في الانتصاب.
  • تأخر في القذف.
  • حكة وطفح جلدي.
  • تهيج الجلد.
  • التهاب اللثة أو نزيفها.
  • تغير في مظهر الأسنان. 

لكن عمومًا يعد القرنفل آمن لكل من الحامل والمرضع ضمن الجرعات التي يتم إضافتها للطعام، أما التي تُستخدم صحيًا فلا دراسات كافية حولها لذا يفضل الابتعاد عنها.

 

_الجرعة المسموحة لتجنب أضرار القرنفل

لا يوجد دراسات كافية بعد حول الجرعة المسموح بها أو الآمنة من القرنفل، كما وتعتمد الجرعة بشكل عام على العمر والحالة الصحية للشخص.

عمومًا يجب استشارة الطبيب أو الصيدلاني بشأن الجرعة لمناسبة قبل الاستخدام. 

 

_متى يجب زيارة الطبيب؟

يجب زيارة الطبيب على الفور في حال تم استخدام القرنفل مع وجود بعض الحالات الصحية، مثل:

  • الحماض اللاكتيكي (Lactic acidosis) 

يجب زيارة الطبيب على الفور في حال استخدام شخص مصاب بالحماض اللبني للقرنفل وظهرت عليه الأعراض الآتية: برودة في الأطراف أو تنميلها، وإرهاق عام، وصعوبة في التنفس، ووجع في المعدة، وقيء وغثيان، وزيادة ضربات القلب، ودوار.

  • مشكلات في الكبد

يجب زيارة الطبيب على الفور في حال استخدام شخص مصاب بمشكلات في الكبد للقرنفل وظهرت عليه الأعراض الآتية: الغثيان، ووجع أعلى المعدة، وحكة، وفقدان في الشهية، وبول داكن، واليرقان. 

  • الالتهاب

يجب زيارة الطبيب على الفور في حال استخدام شخص مصاب بالتهابات للقرنفل وظهرت عليه الأعراض الآتية: حمى، والتهاب في الحلق، وأعراض الإنفلونزا، والسعال، وصعوبة في التنفس.

والآن لقد انتهينا من عرض المقاله اتمني ان تكونوا قد استفدتم ودمتم بصحه وعافيه 

فيس بوك          يوتيوب



The article is in English

Know the benefits and harms of cloves


In this article, we will talk about the benefits and harms of cloves, etc.. So follow us until the end

video link: https://www.youtube.com/watch?v=gXOagCRVnsI


_What is the carnation?

Cloves are the flower buds of the clove tree, native to Indonesia. It is an evergreen tree of the myrtle plant family. Clove is a powerful aromatic spice. It is a popular spice known all over the world. Due to the many and varied benefits of cloves, its uses are also diverse.

The aromatic clove tree was first known in the Maluku Islands in Indonesia, and is still a major producer in Indonesia. Today, Indonesia is followed in clove production by Madagascar, Sri Lanka, India, Tanzania, Zanzibar and other hot tropics.

The Indonesians are the main consumers of cloves, they consume about 50% of the global production, and they use it not only for cooking and drinking, but also for smoking.


_Health benefits of cloves

Clove is one of the spices used to add flavor to many recipes, and it is famous for being a pain reliever, especially toothache, and its usefulness is not limited to that, as it has many benefits, most notably the following:
1. Help prevent infections and strengthen immunity

It has been found that cloves may help treat many infections because they contain powerful antioxidants called phenols, which work to fight free radicals.

Among the most prominent infections and diseases that cloves contribute to combating are the following:

Arthritis and rheumatism, this is done by massaging clove oil on the muscles.
Treating infectious eye infections, but it is not recommended to use it on the eyes without consulting a doctor.
Cancers, especially cancers of the digestive system, and this is done by eating cloves in appropriate quantities.

2. Promote respiratory health

Cloves help the respiratory system with the following:

Prevention of upper respiratory infections, and relief of symptoms.
Prevention of respiratory diseases caused by the common cold, influenza, cough, cold, and asthma.
Prevention of tracheitis and sinusitis.
Expel phlegm and get rid of it quickly.

3. Help treat and relieve tooth and gum pain

One of the most common benefits of clove is its role in relieving dental pain. In addition to being antiseptic and antibacterial, it contains Eugenol oil, which acts as an anesthetic.

By adding a little clove oil to a cotton swab and placing it on the place of pain, then the immediate analgesia will begin.

Besides, it is also used to remove bad breath.
4. Promote digestive health

It was found that cloves help the digestive system in the following:

Facilitate digestion.
Expulsion of gases.
relieve vomiting.
Stomach pain relief.
Diarrhea treatment.
Reducing the risk of stomach ulcers, and helping to heal them, if they are present.

5. Promote sexual health

Where it was found that cloves have a role in the treatment of premature ejaculation, by reducing the speed of reaching orgasm in men.
6. Contribute to the regulation of blood sugar levels

It was found that cloves help regulate blood sugar levels in diabetic patients, thus reducing their risk of various complications.
7. Contribute to improving liver function

The antioxidant eugenol present in cloves makes it a good aid in improving liver function, in addition to reducing the risk of cirrhosis and fatty liver disease.

 

_Nutrients in cloves

Clove contains many nutrients, the most important of which are the following:

Vitamin K.
Vitamin C
Vitamin A
Iron.
magnesium.
Phosphorous.
Sodium.
Calcium.
potassium;
manganese;


_Clove damage and precautions for its use


The harms of cloves exist despite their many benefits, which include:
1. Allergy

Cloves contain Eugenol, which reacts with body proteins, causing allergies. You should consult your doctor immediately if any of the symptoms of this allergy appear, which include:

Fever.
breathing difficulties.
Swelling of the face, lips, tongue or throat.

It is worth noting that people who work in spice factories have difficulty breathing after inhaling cloves in high doses.
2. Poisoning

Clove and its oil cause poisoning in children, as this poisoning may lead to liver damage, seizures, or disturbance of body fluids.
3. Bleeding

Because cloves contain ignol, which slows down or stops the action of clotting factors, taking it increases the chance of bleeding, especially in people who already have it, so it is advised to avoid using it at least two weeks before any surgery.
4. Reduce blood sugar

Some of the chemicals found in cloves lower blood sugar, so you should pay attention to its ratio and follow it up when using cloves.
5. Breathing problems

Clove makes it difficult to breathe and can cause lung problems when injected intravenously and is considered unsafe in this way.
6. Interaction with some medicines

Damage to cloves may result from its interaction with other medications, and it is believed that cloves slow clotting factors, which increases the chance of bleeding, so it may conflict with medications that do the same work, which include: aspirin, clopidogrel, enoxaparin, and warfarin.


_Other damage to cloves


The damages of cloves are not limited to what has been mentioned, but may extend to include the following when used on the skin:

Erection problems.
Delayed ejaculation.
Itching and rash.
skin irritation;
Inflammation or bleeding of the gums.
Change in the appearance of the teeth.

But in general, cloves are safe for both pregnant and lactating women in the doses that are added to food, as for those that are used healthily, there are not enough studies about them, so it is preferable to stay away from them.


_The permissible dose to avoid the damage of cloves

There are no adequate studies yet on the permissible or safe dose of cloves, and the dose generally depends on the age and health status of the person.

In general, a doctor or pharmacist should be consulted regarding the appropriate dosage before use.

 

When should you visit the doctor_

You should visit a doctor immediately if cloves are used with some health conditions, such as:

Lactic acidosis

A doctor should be visited immediately if a person with lactic acidosis uses cloves and has the following symptoms: cold or numb extremities, general fatigue, difficulty breathing, stomach pain, vomiting and nausea, increased heartbeat, and dizziness.

Liver problems

If a person with liver problems uses cloves and develops the following symptoms: nausea, upper stomach pain, itching, loss of appetite, dark urine, and jaundice, a doctor should be seen immediately.

inflammation

A doctor should be seen immediately if a person with infections uses cloves and has the following symptoms: fever, sore throat, flu symptoms, cough, and difficulty breathing.

And now we have finished viewing the article, I hope you have benefited and stayed healthy and well

facebook           youtube

تعليقات

المشاركات الشائعة